Yin, Yang, Hatha en Iyengar Yoga
Yin
Yin verwijst naar stilte en kalmte. De houdingen die je bij Yin yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en versoepelen van bindweefsel en gewrichten. De houdingen verbeteren de flexibiliteit in de heupen, het bekkengebied, de rug, schouders, pezen en banden. Typerend voor Yin yoga is dat je langer in een houding blijft, de tijd hebt om naar binnen te keren en te observeren wat er in en met je lichaam gebeurt. Energie kan beter gaan stromen via een netwerk van 'meridianen', energiekanalen. Elke houding werkt op één of meer meridianen. Denk aan de lever-, nier-, milt-, blaas- en galblaas meridiaan. Yin werkt daardoor ontspannend en detoxing.
Yang
Yang verwijst naar beweging en activiteit. Deze houdingen zijn uitdagender en hebben een grotere fysieke uitwerking op de bovenliggende spieren van armen, benen en buik. Door de rustige opbouw van de houdingen kun je je ook hier richten op concentratie en observatie.
Hatha Flow yoga
Bij hatha flow yoga worden de houdingen in een flow achter elkaar gedaan. Afhankelijk van de zwaarte van de les kan dit rustig of inspannend zijn.
Iyengar
Iyengar yoga gaat uit van alignment, een goede uitlijning van het lichaam. In deze vorm doe je staande houdingen, (zittende) vooroverbuigingen, achteroverbuigingen en omgekeerde houdingen (kop-, schouderstand en handstand). De houdingen worden iets langer vastgehouden, zodat ze een diepere uitwerking hebben op de spieren, gewrichten en organen en elke houding meditatief wordt. Om beter in houdingen te kunnen komen en het bijzondere effect ervan te ervaren, gebruiken we vaak hulpmiddelen, zoals blokken, een riem, bolster of een stoel.
"The body is your temple. Keep it pure and clean for the soul to reside in", B.K.S. Iyengar